BMW angel eyes led világítás

A BMW angel eyes alatt a BMW helyzetjelző karika értendő, mely a legtöbb BMW márkájú autón megtalálható, egyes régebbi modelleken gyárilag nincsen ilyen helyzetjelző, de a legtöbb BMW fan ezt is megoldja, szerencsére a régi lámpákon ez nagyon egyszerű, mert a lámpa plexije a legtöbb esetben könnyedén eltávolítható és egy kis barkácsolással már be is tettük a ledes karikákat. Az e39-es BMW volt az a széria amely a facelift után már kapott karikákat a lámpába. íme egy szép jég kéken világító M5 angel eyes lámpás BMW:

BMW e39 angel eyes

Két okból lehet szükségünk led-es angel eyes helyzetjelzőre:

  1. A gyári kiégett
    Ha a gyári izzónk kiégett és nem szeretnénk eredetire kicserélni, mivel az sokkal drágább, így érdemesebb a tartósabb és szebb led-es izzót választanunk.
  2. Optikai tuning
    Igen már ezt is nevezhetjük tuningnak, hiszen optikailag változni fog az autónk kinézete, főleg este. A led izzóval lecserélhetjük a sárgán világító halogén izzót hideg fehérre vagyis jég kékre.

A BMW az első angel eyes izzókat egy 10w-os halogén izzókkal világította meg amelyeket egy különleges gyári foglaltba tette amiből csak egy kis barkácsolással tudjuk kivenni és kicserélni ha kiégett, ha BMW szervízbe visszük az autónkat akkor ezzel a foglalattal együtt fogják nekünk kicserélni több mint 10.000Ft-ért, pedig csak egy kb. 100Ft-os izzót kellene kicserélni. Ilyen izzók kerültek az e39, e60, e61, e65, e63, stb. típusú BMW autókba és ez gyárilag így néz ki:

Eredeti BMW angel eyes izzó

És ezen a képen megnézhetjük, hogy hogyan is működik és miért világít a két karikánk ettől az egy izzótól:

BMW angel eyes működése
BMW angel eyes működése

Nagyon sokféle ledes helyzetjelzőt vásárolhatunk amely helyettesíti a fenti képen látható foglalatot, az első feladat amit meg kellett oldani, hogy a can-bus rendszer vagyis ami leellenőrzi az izzók állapotát, hogy a led-es helyzetjelzőt ne jelezze hibának, de ezt a ma kapható összes angel eyes led világítás tudja és nem fogja az autón komputere hibásnak jelezni. A másik fontos dolog, amit a ledes izzóknál meg kellett oldani a led-ek hűtése, hiszen ezek az apró kis ledek hihetetlen hőt termelnek és hűtés nélkül saját magukat teszik tönkre, ezért a legtöbb foglalat alumíniumból készül és bordázott, de sajnos az egyre nagyobb teljesítményű ledeknek, egyre nagyobb hűtésre lenne szüksége, amit a méretbeni korlátozások miatt a gyártók nem tudnak megoldani ezért ha túl erős leddel ellátott izzót vagy túl sok leddel ellátottat veszük ha alul-méretezett a hűtése nem fogjuk sokáig használni, mert a túl nagy hőtől tönkre fog menni. Mindenki a legerősebbet szeretné a legolcsóbban, de erre szokták azt mondani, hogy olcsó levesnek híg a leve. Találhatunk az interneten 20, 30, 40W izzókat is, de ezeket passzív hűtéssel szinte lehetetlen hosszú távon lehűteni, főleg, hogy a lámpán belül még fűt a xenon is és kívülről pedig kapja a motor melegét is. Saját tapasztalatból mondom, hogy ezek fél évnél többet nem nagyon bírnak.

BMW angel eyes 25w

Az én autómban a fenti képen látható 4 ledes 25W angel eyes volt ami pár hónap után megadta magát, és a jelenlegi Mtec angel eyes között nem igazán volt fénybeli különbség és az Mtec jelenleg több mint másfél éve működik. Ha minőséget szeretnénk akkor azt ahogy minden esetben meg kell fizetni, ha pedig olcsót szeretnénk vásárolni akkor normál erősségű leddel vásároljuk, hogy biztosan elegendő legyen a led hűtése. Lássunk pár olyan izzót amit bátran merek ajánlani:

Olcsó 5W led Angel Eyes:
5W BMW angel eyes led
Megbízható több évig fogjuk élvezni a fényét, a gyári izzónak a fény erejével egyezik meg körülbelül viszont a jég-fehér színben világítja meg a karikáinkat. A csomagban találunk két alumínium házas izzót és két átalakítót amely csak az egyes BMW-khez szükséges mint például az e39.

Olcsó 7W led Angel Eyes:
7w angel eyes
Felépítésben ugyan az mint az 5w, de onnan ismerhetjük meg, a csomagolásán kívűl, hogy ezt fehér műanyaggal látták el, a 7W-os változat már sokkal erősebben világít mint az eredeti és jég-fehér színben ami körülbelül 6000k színhőmérsékletű, itt egy példa, hogy hogyan is néz ki egy BMW X5 ahol a baloldalon még egyári sárga izzóval megvilágított karikákat láthatjuk a jobb oldalon pedig a 7W Angel Eyes izzóval:
BMW angel eyes led vs halogén

Azoknak akik a legtöbbet szeretnék kihozni a karikákból és hajlandóak megfizetni a minőséget azoknak az MTEC márkájú Angel Eyes led izzókat ajánlom, ezeknek az izzóknak már a csomagolásuk és a tapintásuk is érezhetően más és persze a sújuk is, hiszen ebben egy igazán erős led található aminek fontos a jó hűtés:

Mtec BMW angel eyes led izzó

Az Mtec-nek ez a 3. verziója amely az első kettőhöz képest sokkal jobban világít, a v1 és v2 izzókat már nem is igazán lehet kapni, bár ezek olcsóbbak voltak a jelenlegi v3-al összehasonlítva sokkal gyengébben világítottak.

Új BMW H8 angel eyes világítás.

Az új BMW-ket 2007-2008-tól már a H8-as izzókkal szerelték, így azok akiknek csak az volt a problémájuk, hogy kiégett már nem okozott problémát a kiégett izzó kicserélése, hiszen H8 izzót a Tesco-ban is lehet kapni. Így már csak azoknak éri meg LED-esre váltani akik szeretnék a jég-fehér világítást. Sajnos a H8-as izzóval ellátott karikáknak van egy nagyon nagy szépséghibája, mégpedig, hogy a belső karika sokkal jobban világít, ez azért van, mert itt a fény nem csak a karikákba jut be hanem hátulról is megvilágítja a H8-as izzó ahogyan az ábrán is láthatjuk:

BMW h8 angel eyes világítás

 

A H8-as ledes-izzóknak is nagy kihívást jelent a hűtés is itt már találkozhatunk olyan izzóval amely aktív hűtést is tartalmaz, bár ezek igen drágák, de lássunk pár egyszerű és olcsósága miatt kelendő H8 led izzót:

BMW angel eyes h8 40W

Ezekhez az izzókhoz már kapunk külső egységet is amely átalakítja a feszültséget és becsapja a komputerünket és némelyikhez külön szoktak zavar szűrőt is adni. A képen látható terméken 4db 5w-os ceree ledet találhatunk aminek már elég szép hűtésre van szüksége, így az anyaga csak minőségi alumíniumból készülhet, ellenkező esetben nem tudja elvezetni a ledekről a hőt és kiégnek. Egy ilyen izzóval már elég szép fényerőt tudunk elérni, és a belső karikánk nagyon szép fénnyel fog világítani.

H8-as Angel eyes-ből is vásárolhatunk Mtec márkáút és ebből is több verzió létezik, de itt igazán a zsebünkbe kell nyúlni 40-50.000 Ft-tól indulnak. Fontos tudni, hogy az Mtec mindig a valós led teljesítményt adja meg a H8 V2 18W, de garantáltan jobban világít mint egy 20W-os mivel ez névleges teljesítmény. Az Mtec V3 már 26W, de ez már 60.000Ft körül rendelhető és jelenleg ez a legjobb H8 Angel Eyes izzó:

Mtec h8 v3 angel eyes

Íme egy teszt az mtec v2 és az olcsó 20W-os izzó között, az izzók fényerejét lumen-ben szokták mérni és erre különböző fénymérő eszközök segítségét kérhetjük, ezen a képen láthatjuk, hogy az Mtec erősebb, pedig az csak 18W-os:

h8-20w-angel-eyes mtec-v2-angel-eyes-lumen

 

A még újabb BMW-k már ledes változatban érkeznek 2012-től, de ha esetleg kiég akkor sajnos csak a gyári izzót vehetjük meg egyenlőre, érdekesség képpen így néz ki az f10, f11, f07 BMW angel eyes led izzója, amely kivilágítja a szemünket ha szembe jövünk vele:

BMW f10 angely eyes izzó eredeti